Jakie najlepsze mięso na burgery?

Każdy fan burgerów ma swoją określoną ulubioną restaurację czy pub, gdzie zawsze zamawia swojego ulubionego soczystego burgera. Dobrze doprawione, idealnie wysmażone mięso ułożone na bułce z fantastycznymi sosami i dodatkami… Ale czy dobrego burgera można zjeść tylko na mieście?

Czy mięso burgerowe można tylko kupić w sklepach stacjonarnych?

Nic bardziej mylnego! W naszej ofercie posiadamy najlepsze mięso wołowe przeznaczone na burgery, jest to mieszanka mięsa składająca się z elementów takich jak rozbratel czy łopatka.

Idealny burger zawiera od 20 do 30% tłuszczu, ponieważ jest on nośnikiem smaku i dodaje soczystości, dlatego najlepsza wołowina na burgery to antrykot lub jego przedłużenie – rozbratel, łopatka czy rostbef. Istotne jest by mięso było poprzerastane tłuszczem, który w procesie smażenia lub grillowania wytopi się i doda fantastycznych walorów smakowych przygotowywanym burgerom.

Jak przygotować mięso na burgery?

Mięso burgerowe premium z jelenia (zobacz) pochodzące z naszego sklepu najlepiej przygotować w następujący sposób: na początku mięso doprawić solą i pieprzem oraz dodać odrobinę wody gazowanej, by mięso nie zaczęło ciemnieć, następnie składniki mieszamy ze sobą w całość i formujemy około 200 gramowe kotlety, które wkładamy do lodówki na ok. 2h celem schłodzenia ich. Burgery wyjmujemy 30 minut przed smażeniem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na początku przez 2 minuty z każdej strony, później przez minutę z obu stron.

Czy warto przygotowywać samodzielnie?

Tak przygotowane burgery podane z ulubionym sosem (również domowej roboty), ciepłą i chrupiącą bułką i świeżymi warzywami w niczym nie odbiegają od tych kupionych w restauracji, no chyba, że ceną która w przypadku burgerów domowej roboty wypada dużo bardziej korzystnie. Średnia cena burgera wołowego w dużym mieście do od około 20 do 27 zł, w przypadku korzystania z naszego mięsa burgerowego premium cena za 1 burgera to około 17 zł, w zależności od preferencji w kwestii dodatków.

Ludzie bardzo chętnie wybierają opcję kupienia burgerów w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych ze względu na oszczędność czasu, ale czy nie warto czasami poświęcić chwili i samemu zamienić się w szefa kuchni i zaskoczyć bliskie Ci osoby wspaniałą potrawą?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *